Uitleg over fiscale voordelen voor ondernemers

Je hebt een zakelijke klant in de showroom, en wilt hem of haar een Financial Lease oplossing bieden voor hun (bedrijfs)auto. Super! Wij helpen je graag een handje door de belangrijkste voordelen van Financial Lease voor ondernemers toe te lichten. Deze uitleg kan je vervolgens zelf gebruiken om de klant te overtuigen van de keuze.

Voordelen van Financial Lease voor de klant

Behoud van vermogen binnen de onderneming

Bepaal zelf de looptijd van het contract

Boetevrij aflossen zonder hercalculaties

Boetevrij aflossen zonder hercalculaties

Kopen zonder in één keer te investeren

De auto is eigendom van de ondernemer

Als economisch eigenaar van de auto, profiteert de ondernemer van veel fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek, afschrijving en btw-teruggaaf.

En dit laatste punt, de fiscale voordelen, is voor ondernemers vaak zeer interessant.

Fiscale voordelen van Financial Lease

Wanneer een ondernemer een auto koopt middels Financial Lease, wordt deze economisch eigenaar van het voertuig. De bank is juridisch eigenaar tot het einde van het leasecontract, waarbij de auto als onderpand geldt. Dit is vergelijkbaar met een hypotheek op je huis. Aan het einde van de overeenkomst is de ondernemer volledig eigenaar van het voertuig. De ondernemer betaalt de auto in maandtermijnen af aan de bank, terwijl hij of zij zelf bepaalt hoe de auto wordt gereden en waar de verzekeringen e.d. worden ondergebracht.

Een Financial Lease auto wordt door de Belastingdienst gezien als een investering. Deze investering is vervolgens op verschillende manieren aftrekbaar op de onderneming:

❯ Afschrijving

Als economisch eigenaar van het voertuig mag de ondernemer de volledige aanschafprijs (excl. btw) op de balans zetten. Gedurende de looptijd van het contract mogen deze kosten jaarlijks afgeschreven worden. De afschrijvingskosten verlagen de totale jaarlijkse winst, wat op zichzelf ook weer zorgt voor andere fiscale voordelen. Lees op FinancialLease.nl hoe dit precies werkt.

❯ Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een bedrag dat je van de winst mag aftrekken wanneer een ondernemer in bedrijfsmiddelen (zoals een auto van de zaak) investeert. Deze aftrekpost komt bovenop de mogelijkheid tot afschrijven, wat het investeren in een (bedrijfs)auto een stuk aantrekkelijker kan maken. Meer over investeringsaftrek lees je hier.

❯ Renteaftrek

Een ondernemer kan beroep doen op de renteaftrek wanneer er sprake is van een zakelijke lening. Een Financial Leaseovereenkomst is een zakelijke kredietverstrekking waardoor de ondernemer de betaalde rente mag aftrekken. Hoeveel rente er jaarlijks aftrekbaar is, lees je hier.

❯ Btw terugvorderen

Het is de bedoeling dat, wanneer een ondernemer kiest voor een btw-auto, het btw-bedrag wordt aanbetaald bij de overdracht van de auto. Dit bedrag wordt namelijk niet meegenomen in de financiering. Echter hoeft dat geen struikelblok te zijn: de ondernemer heeft recht op terugvordering van het totale btw-bedrag! Hier lees je precies hoe dit in zijn werk gaat.

Direct een Financial Lease aanvraag doen

Is de klant overtuigd van de vele voordelen van Financial Lease? Dien direct een aanvraag in via onderstaande button of neem contact op met een van onze lease adviseurs via 085 043 17 77.